. Ma Ervin napja van.
Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020
2011-05-12 18:22:28
Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020

Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020

Egy év alatt több mint 1,2 millióan nem térnek haza a szeretteikhez egy út után. Ez egy nap közel 3300 ember élet, még riasztóbban: így a világon minden hatodik másodpercben valaki elveszíti életét! Rajtuk kívül még 50 millióan szenvednek sérüléseket ez alatt a 365 nap alatt. A legveszélyeztetettebb korosztály a fiataloké, pontosabban a tizenöt és harminc év közöttieké. A közlekedési balesetek közel fele a védtelen közlekedőket, gyalogosokat és kerékpárosokat érinti. Számítások szerint, ha nem teszünk semmit, akkor 2020-ban 1,9 millióan, 2030-ban már viszont megduplázódik a halálos áldozatok száma.


A megdöbbentő adatok alapot adtak a cselekvésre. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közgyűlés keretében, több mint kilencven ország támogatásával elfogadta a „Decade of Action for Road Safety 2011-2020” programot - Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020” - 2010. márciusában. Ilyen világméretű program, mely a közlekedésbiztonságot célozza meg tudatosan, még soha nem volt. Több millió emberélet megmentése a cél. Így a tegnapi napon, természetesen Magyarországon is, 2011. május 11-én vette kezdetét az ENSZ világméretű közlekedésbiztonsági programja.

 

A program fő célja, hogy csökkentsék a balesetek számát, ezáltal kevesebb legyen a halálos kimenetelű baleset. Célirányos beavatkozásokkal térségenként, országonként és globálisan együttműködve. Az ENSZ terve szerint öt fő fontosabb célirányt tűzött ki. Ezek mindenek előtt a közlekedésbiztonság irányításának a fejlesztése, biztonságosabb utak, járművek és természetesen hangsúlyozza a biztonságosabb közlekedőket. Nem utolsó sorban a balesetben sérültek megfelelő ellátása és rehabilitáció fejlesztése a cél.

 

Az program jelmondata: Viseld! Higgy! Cselekedj! Szimbóluma egy sárga kitűző lett, rajta a felirattal: Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020. Aki a kitűzőt viseli, támogatja a világméretű összefogást, és elkötelezettséget vállal a biztonságos közlekedés megvalósításában és ezzel ösztönöz az együttműködésre is.  

 

A program mellé állt Bill Clinton volt amerika elnök, New York állam kormányzója Michael Bloomberg, Dmitrij Medvegyev, Oroszország elnöke, Kimi Raikönnen, Lewis Hamilton és Michael Schumacher autóversenyzők és még rengeteg közéleti személyiség.

 

Tegyünk mi is a balesetmentes közlekedés érdekében, fogjunk össze, és figyeljünk egymásra!

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>